Carta Pobla

750è aniversari de la Carta Pobla de Vilanova


Aquest 2024 es commemora el 750è aniversari de la concessió, per part del rei Jaume I, de la carta de poblament o Carta Pobla a la Vila Nova. Es tracta d'un document reial datat del 1274, que va suposar el primer reconeixement administratiu de l'assentament que feia uns anys creixia fora de les muralles de la Geltrú. Aquest text es considera la gènesi del municipi que més tard acabaria essent Vilanova i la Geltrú.

Per tal de donar a conèixer aquest llegat, s'ha promogut un programa d'actes des del juliol de 2024 i fins a l'estiu de 2025, amb els vilanovins Sixte Moral i Bienve Moya com a comissaris. Amb motiu de l'efemèride s’han organitzat diverses activitats a la ciutat per a commemorar-ho. El projecte ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

DOCUMENTAL VILA NOVA 1274

La primera activitat programada ha estat l'estrena, divendres 26 de juliol, del documental Vila Nova 1274, produït per Canal Blau Televisió, sota la direcció de Jordi Carrillo. Aquest producte audiovisual ha comptat amb la participació de prop d'un centenar de persones, entre especialistes de diferents disciplines, actors i actrius que reprodueixen escenes històriques, i l'equip tècnic que l'ha fet possible des de darrere la càmera.

El documental es pot veure aquí.

EXPOSICIÓ ITINERANT

L'exposició Vila Nova 1274: una llegenda d'emancipació, contextualitza de forma didàctica l'època històrica, la llegenda d'emancipació i el naixement de la població, basada en la lluita contra els drets senyorials i els anomenats "mals usos". Està comissariada per Bienve Moya i Sixte Moral, i ha comptat amb la col·laboració de Xavier López, Rosa català i Antoni Munné-Jordà, així com de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, l'Arxiu Comarcal del Garraf i Canal Blau televisió. La imatge gràfica ha anat a càrrec de Joan M. Celorio.

El Castell de la Geltrú acollirà l'exposició fins al 6 de novembre. Tot seguit farà un recorregut per diversos espais de la ciutat, començant per la plaça de la Vila, amb motiu de la celebració de la Fira de Novembre. Després es podrà visitar a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell (del 12 al 16 de novembre), al Mercat del Centre (del 3 al 15 de desembre), al Mercat de Mar (del 16 al 30 de desembre), al Casal de la Gent Gran (del 13 al 31 de gener), al Centre Cívic de Mar (del 3 al 17 de febrer), a l'Oficina Jove (de l'1 al 15 de març), al Centre Cívic Molí de Vent (del 17 al 31 de març), al Centre Cívic Sant Joan (del 2 al 16 d'abril), al Centre Cívic La Geltrú (del 6 al 26 de maig) i al Museu Romàntic Can Papiol (del 17 al 29 de juny). L'exposició també es traslladarà l'any vinent als instituts de secundària de la ciutat. La itinerància de l'exposició s'allargarà fins a l'estiu de 2025, per facilitar que la pugui veure tothom qui ho desitgi.


ALTRES ACTIVITATS

En paral·lel a l'exposició i dins dels actes commemoratius de 750 aniversari, s'han realitzat durant la tardor de 2024 dues Rutes guiades a peu seguint el camí Ral. Es tracta de dues caminades pels espais paisatgístics i històrics vinculats a la Carta Pobla; la primera, entre Cubelles i Vilanova i la Geltrú, i la segona, entre Vilanova i la Geltrú i Sant Pere de Ribes. Aquesta activitat s'ha dut a terme amb la col·laboració de l'empresa Arc Gestió Cultural.
També s'ha programat el cicle Xerrades sobre el fet històric i la llegenda de la Carta Pobla, integrat per tres conferències: · Dijous 7 de novembre a les 19.30 h, a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Materialitat i significat de la Carta Pobla, a càrrec de Núria Jornet, historiadora especialista en l'edat mitjana, i Àngels Parés, historiadora. Inclou la projecció del documental Vila Nova 1274 realitzat per Canal Blau Televisió.
· Divendres 15 de novembre a les 18.30 h, a la sala d'actes de la UPC. Vila Nova a redós de la Geltrú: 750 anys de la Carta Pobla, a càrrec de l'historiador Xavier López.
· Divendres 7 de febrer a les 18.30 h, a la sala d'actes de la UPC. Identificacions de topònims penedesencs del geògraf al-Idrîsî al s. XII, a càrrec de la historiadora especialista en món islàmic, Dolors Bramon Planas.